Υπηρεσίες
Τιμοκατάλογοι
Πως δουλεύει
Καλώς ήρθατε στο Wilio! Βλέπετε το Wilio ως μη εγγεγραμμένος πελάτης
Μεταβείτε σε επαγγελματίες
Πλοήγηση
Υπηρεσίες
Λίστα τιμών
Σχετικά με την εφαρμογή
Κατεβάστε την εφαρμογή
Πώς λειτουργεί
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε
Επικοινωνήστε μαζί μας
Σχετικά με το Wilio
Συνδεθείτε
Καλώς ήρθατε στο Wilio! Βλέπετε το Wilio ως μη εγγεγραμμένος πελάτης
Μεταβείτε σε επαγγελματίες
Πλοήγηση
Υπηρεσίες
Λίστα τιμών
Σχετικά με την εφαρμογή
Κατεβάστε την εφαρμογή
Πώς λειτουργεί
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε
Επικοινωνήστε μαζί μας
Σχετικά με το Wilio
Συνδεθείτε

μονωση ταρατσασ

Ψάχνετε για σκεπαστή για μόνωση της ταράτσας; Έχουμε 24.371 παρόχους σε αυτήν την κατηγορία. Αποστολή ερωτήματος.

Ξεκίνα
32.804 εγγεγραμμένους επαγγελματίες
87.885 λυμένα έργα
4.8 από τις 5 Μέση αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων μας
226 512 Εγκαταστάσεις εφαρμογής
Όλες οι υπηρεσίες
μονωση ταρατσασ

Χρειάζεστε υπηρεσία στον τομέα της μόνωσης ταρατσών; Το Wilio θα σας βοηθήσει να βρείτε ειδικούς στην ποιότητα στην τοπογραφία χώρου, τη μόνωση, τη στερέωση φραγμού ατμών και τη στεγανοποίηση της σύνδεσης με φύλλο αλουμινίου. Η τιμή της μόνωσης στέγης εξαρτάται συνήθως από το εύρος των υπηρεσιών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες: μετρητής, στόκος και μαχαίρι κοπής που παρέχονται από έναν από τους ειδικούς μας 24.371 στην κατηγορία

Δείτε επίσης:Τιμές
32.804 εγγεγραμμένους επαγγελματίες
87.885 λυμένα έργα
4.8 από τις 5 Μέση αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων μας
226 512 Εγκαταστάσεις εφαρμογής
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΤι πρέπει να ξέρετε

Μόνωση οροφής
Μπορείτε πάντα να καταλάβετε ποιος δεν έχει μονώσει τη σοφίτα του λόγω των περιστεριών και άλλων πουλιών που κάθονται στη στέγη και απολαμβάνουν όλη τη ζέστη που προέρχεται από το σπίτι κάτω. Η ζέστη ανεβαίνει και τα πανούργα πουλιά σπεύδουν να επωφεληθούν.

Τι είναι η μόνωση σοφίτας;
Η μόνωση της σοφίτας είναι ένα φράγμα υλικού στον χώρο της ταράτσας σας. Μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα σε δοκούς (οριζόντιες δοκούς κατά μήκος του δαπέδου της σοφίτας σας) ή δοκούς (λοξές δοκούς που στηρίζουν την οροφή).

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μόνωση επιβραδύνει τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ του χώρου διαβίωσής σας και του εξωτερικού κόσμου, δημιουργώντας ένα πιο ζεστό σπίτι το χειμώνα και ένα πιο δροσερό σπίτι το καλοκαίρι. Η μόνωση μεταξύ των δοκών διατηρεί τη θερμότητα στο χώρο διαβίωσής σας από κάτω και δημιουργεί μια δροσερή σοφίτα, ενώ η μόνωση στα δοκάρια διατηρεί τη θερμότητα και στον χώρο της οροφής.

Άλλα πλεονεκτήματα της μόνωσης στέγης περιλαμβάνουν:

Χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σας
Αυξάνοντας την αξία του σπιτιού σας
Η μόνωση σοφίτας για μια μέση ημιανεξάρτητη κατοικία 3 υπνοδωματίων με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει με μόνωση DIY για περίπου 50 € και αυτό μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο, μειώνοντας το κόστος ενέργειας.
Γιατί είναι απαραίτητη η μόνωση της σοφίτας;
Σε μη μονωμένα σπίτια, το ένα τέταρτο της χαμένης θερμότητας διαχέεται στην οροφή. Η μόνωση της σοφίτας ή της στέγης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη θαλπωρή του σπιτιού σας. Και υπάρχουν ακόμα περισσότερα καλά νέα: θα διαρκέσει περισσότερα από 40 χρόνια και θα πρέπει να πληρωθεί πολλαπλάσια σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το κόστος της μόνωσης της σοφίτας είναι σχετικά χαμηλό.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη, η καλή μόνωση της σοφίτας θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα του σπιτιού σας. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο καλύτερα μονωμένο είναι το σπίτι σας, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι το σύστημα θέρμανσης - μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και εξοικονομώντας χρήματα στους λογαριασμούς.

Μπορώ να μονώσω τη σοφίτα μου μόνος μου;
Είναι δυνατό (στην πραγματικότητα αρκετά εύκολο) να τοποθετήσετε μόνοι σας μόνωση οροφής, αρκεί:

Είναι εύκολο να μπείτε στον χώρο της οροφής σας.
Δεν υπάρχουν προβλήματα με την υγρασία ή τη συμπύκνωση.
Τα δοκάρια της σοφίτας σας απέχουν τακτικά.
Δεν προσπαθείτε να μονώσετε μια επίπεδη οροφή.
Για κάτι πιο περίπλοκο από αυτό, πρέπει να είστε έμπειρος τεχνίτης ή να χρησιμοποιήσετε έναν επαγγελματία τεχνικό που ξέρει πώς να μονώνει τη σοφίτα με τον πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι επίπεδες στέγες πρέπει πάντα να μονώνονται από επαγγελματία. Εάν ο χώρος είναι υγρός, πρέπει να το αντιμετωπίσετε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία μόνωσης.

Αναπαλαίωση σπιτιών από μη παραδοσιακά υλικά
Εάν ζείτε σε ένα ιστορικό σπίτι ή ένα σπίτι που χτίστηκε με τοπική παραδοσιακή πέτρα ή άλλα υλικά, χρησιμοποιήστε κατάλληλα υλικά και μεθόδους μόνωσης της σοφίτας. Διαφορετικά, το σπίτι σας μπορεί να μην μπορεί να διατηρηθεί τόσο ζεστό ή στεγνό όσο θα έπρεπε. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ή να προσλάβετε τοπικούς εργαζόμενους που είναι εκπαιδευμένοι στις σχετικές τεχνικές.

Πώς να μονώσετε τη σοφίτα
Εάν έχετε στεγνή σοφίτα με εύκολη πρόσβαση και ομοιόμορφες δοκούς, ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος για να το μονώσετε είναι μεταξύ των δοκών με πηνία μονωτικής οροφής. Αυτά μπορούν να κατασκευαστούν από ορυκτοβάμβακα, ίνες γυαλιού ή ανακυκλωμένα υλικά.

Αρχικά, αφαιρέστε όλα τα παλιά κουτιά και τα περιττά πράγματα από τη σοφίτα.

Ασφαλίστε τυχόν σωλήνες και δεξαμενές νερού στο χώρο της οροφής από το πάγωμα, καθώς η σοφίτα θα είναι πολύ πιο δροσερή μόλις μονωθεί από τον κάτω χώρο διαβίωσης.

Ελέγξτε αν υπάρχουν καλώδια ρεύματος. Εάν υπάρχει, θα χρειαστεί να είναι πάνω από το μονωτικό υλικό, αλλά δεν πρέπει να τεντωθεί για να το πετύχετε. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Μετρήστε τη σοφίτα σας και αγοράστε αρκετό μονωτικό υλικό για να το καλύψετε για να το γεμίσετε σε βάθος τουλάχιστον 270 mm.

Ξετυλίξτε τη μόνωση και τοποθετήστε την ανάμεσα στις δοκούς. Οι περισσότερες δοκοί έχουν ύψος περίπου 100 mm (αλλά μετρήστε πρώτα αυτό), επομένως θα χρειαστείτε 100 mm μαλλί για αυτό το πρώτο στρώμα. Οι μονωτικές πλάκες σοφίτας έχουν συνήθως πλάτος 1140 mm, οπότε πιθανότατα θα χρειαστεί να τις κόψετε για να χωρέσουν. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι καθώς το σκίσιμο ή το τέντωμα του υλικού θα μειώσει την αποτελεσματικότητά του.

Δημιουργήστε ένα δεύτερο στρώμα σε ορθή γωνία με το πρώτο. Εάν η πρώτη σας στρώση έχει βάθος 100 mm, θα χρειαστείτε μαλλί 200 mm για τη δεύτερη στρώση.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω τη σοφίτα μου ως αποθηκευτικό χώρο, μπορώ ακόμα να τη μονώσω;
Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τα πράγματα με ασφάλεια στη σοφίτα, θα χρειαστεί να στερεώσετε σανίδες πάνω από τα δοκάρια. Αλλά αν απλώς γεμίσετε τα κενά μεταξύ των δοκών με μόνωση και μετά περάσετε από πάνω, δεν θα έχετε αρκετό βάθος μόνωσης στη σοφίτα.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε το πάχος της στρώσης μόνωσης της οροφής σας

Τοποθετήστε ορυκτό μαλλί ανάμεσα στις δοκούς και στη συνέχεια τοποθετήστε συμπαγείς μονωτικές σανίδες πάνω από τις δοκούς με τις σανίδες δαπέδου στην κορυφή. Θα μπορούσες μπορείτε ακόμη να αγοράσετε μόνωση και σανίδες δαπέδου που είναι ήδη συνδεδεμένα μεταξύ τους, γεγονός που κάνει τη δουλειά πολύ πιο γρήγορη και ευκολότερη.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας (ή κάποιου άλλου) για να δημιουργήσετε ένα υψηλότερο επίπεδο δαπέδου για να φιλοξενήσει την απαιτούμενη μόνωση σοφίτας 270 mm.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, μην βάλετε 270 χιλιοστά ορυκτοβάμβακα και στη συνέχεια απλώς συμπιέστε, καθώς αυτό θα μειώσει την αποτελεσματικότητά του και θα μπορούσατε να είχατε χρησιμοποιήσει λιγότερο.

Θυμηθείτε ότι η μόνωση μεταξύ των δοκών θα δημιουργήσει έναν κρύο χώρο οροφής, οπότε αν κρατάτε οτιδήποτε εκεί που πρέπει να παραμείνει ζεστό, είναι καλύτερο να μονώσετε τα δοκάρια παρά τις δοκούς.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη διαρροή θερμού αέρα στη σοφίτα μέσω της καταπακτής;
Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι εφαρμόζει καλά. Εάν δεν είναι, πιθανότατα θα πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, μπορεί να έχετε υγρασία στη σοφίτα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε πριν σκεφτείτε τη μόνωση της οροφής.

Αφού εξασφαλίσετε μια άνετη εφαρμογή, χρησιμοποιήστε ένα απογυμνωτή ανάμεσα σε αυτό και το πλαίσιο.

Ελέγξτε ότι η θερμότητα δεν διαρρέει στην οροφή μέσω άλλων ανοιγμάτων - για παράδειγμα πάνω από το κουτί εξαερισμού ή γύρω από τους σωλήνες. Εάν υπάρχουν, θα πρέπει να τα σφραγίσετε πριν μονώσετε τη σοφίτα.

Μετέτρεψα τη σοφίτα μου σε χώρο διαβίωσης. Πώς το μονώνω;
Εάν χρησιμοποιείτε τη σοφίτα ως υπνοδωμάτιο, αίθουσα παιχνιδιών ή μελέτη, θα θέλετε να τη διατηρήσετε τόσο ζεστή όσο και το υπόλοιπο σπίτι - επομένως η μόνωση της σοφίτας δεν έχει νόημα. Αντίθετα, πρέπει να μονώσετε την οροφή. Η συνήθης μέθοδος είναι η εισαγωγή συμπαγών μονωτικών σανίδων μεταξύ των δοκών.

Θα πρέπει να κοπούν ακριβώς στο σωστό μέγεθος, ώστε να εφαρμόζουν άνετα και να μην αφήνουν ρεύματα. Για να επιτύχετε το απαιτούμενο πάχος μόνωσης των 270 mm, ίσως χρειαστεί να μονώσετε τα δοκάρια με μονωμένη γυψοσανίδα.

Αν δεν σας αρέσει η όψη των μονωτικών πλακών, μπορείτε να τα καλύψετε με γυψοσανίδα και να τα βάψετε ή να τα βάψετε με ταπετσαρία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σοφίτα ζεστή για άλλους λόγους.

Η καταπακτή της σοφίτας μου είναι πολύ μικρή για να χωρέσει ένας ενήλικας. Πώς μπορώ να μονώσω τη σοφίτα;
Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν επαγγελματία τεχνικό που θα φυσήξει κοκκώδη μόνωση στη σοφίτα σας χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Το μονωτικό υλικό της οροφής θα είναι ίνες κυτταρίνης ή ορυκτοβάμβακας, το οποίο τροποποιείται ώστε να διασφαλίζεται η μη εύφλεκτη. Αυτό θα διαρκέσει μόνο μερικές ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της σοφίτας σας.

Πώς λειτουργεί η μόνωση της σοφίτας εάν έχετε επίπεδη οροφή;
Εάν έχετε επίπεδη οροφή, είναι προτιμότερο να τη μονώνετε από έξω παρά από μέσα. Η μόνωση από το κάτω μέρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπύκνωσης.

Όταν σχεδιάζετε επόμενο να αντικαταστήσετε τη στέγη σας, θα πρέπει να τη μονώσετε για να πληροίτε τους κυβερνητικούς κανονισμούς. Αν σκοπεύετε να το κάνετε στο εγγύς μέλλον, είναι λογικό να κάνετε και τις δύο δουλειές μαζί. Μπορείτε να προσθέσετε ένα στρώμα μόνωσης μεταξύ της επιφάνειας της ξύλινης οροφής και του αδιάβροχου εξωτερικού στρώματος.

Ωστόσο, εάν η επίπεδη οροφή σας δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί για αρκετά χρόνια, μπορείτε να προσθέσετε μονωτική σανίδα απευθείας πάνω από την ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες επάνω μέρος.

Η σοφίτα μας είναι λίγο υγρή, η μόνωση θα το κάνει χειρότερο;
Η μόνωση μεταξύ των δοκών θα κάνει τη σοφίτα πολύ πιο δροσερή, έτσι θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα υγρασίας σας. Ακόμη και η μόνωση της δοκού μπορεί να προκαλέσει υγρασία επειδή σταματά τα ρεύματα και μειώνει τον φυσικό αερισμό. Επομένως, εάν αποφασίσετε να μονώσετε τη σοφίτα, πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα εξαερισμού, οπότε θα χρειαστείτε άδεια πολεοδομίας.

Σας συνιστούμε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός κατασκευαστή ή εμπειρογνώμονα υγρασίας πριν ξεκινήσετε αυτό το έργο. Μιλήστε τους για την αφαίρεση της υγρασίας προτού σκεφτείτε τη μόνωση της σοφίτας.

Η δεξαμενή κρύου νερού και οι σωλήνες μου είναι στη σοφίτα. Θα τους επηρεάσει η απομόνωση;
Ναί. Εάν βάλετε μόνωση μεταξύ των δοκών, ο χώρος της οροφής θα είναι εξαιρετικά κρύος το χειμώνα. Επομένως, πρέπει να μονώσετε τη δεξαμενή και τους σωλήνες σας ξεχωριστά για να αποφύγετε το πάγωμα και το σκάσιμο. Εάν συμβεί αυτό, οι επισκευές θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από την εξοικονόμηση που θα έχετε από τη μόνωση της σοφίτας.

Εάν κάνετε μόνωση μεταξύ των δοκών και όχι των δοκών της σοφίτας, ο χώρος θα είναι ζεστός και οι σωλήνες σας θα πρέπει να είναι καλοί.

Η μόνωση της σοφίτας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Δεν μπορείτε να το μετακινήσετε: Εάν το σπίτι σας είναι σε ψυχρό κλίμα, το να το διατηρείτε ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ακριβό. Το Υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθούν και πάλι αυτόν τον χειμώνα σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα - μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν απότομα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σίγουρα, μπορείτε να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη και να συνηθίσετε να φοράτε ογκώδη πουλόβερ σε εσωτερικούς χώρους για να μειώσετε το κόστος. Αλλά αν έχετε μια ημιτελή σοφίτα, η σωστή μόνωση είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κρατήσετε χαμηλούς λογαριασμούς θέρμανσης αυτή τη σεζόν. «Είναι DIY ένα έργο που μπορείτε να αντιμετωπίσετε σε ένα Σαββατοκύριακο και οι οικονομίες που λαμβάνετε αθροίζονται κάθε χρόνο», λέει ο Peter. Υπολογίζεται ότι μια σωστά μονωμένη σοφίτα μπορεί να εξοικονομήσει 10 έως 50 τοις εκατό στον λογαριασμό θέρμανσης. Για ζεστά κλίματα, λειτουργεί αντίστροφα. το καλοκαίρι βοηθά στη σταθεροποίηση των εσωτερικών θερμοκρασιών του σπιτιού ώστε να είναι συνεχώς υπό τον έλεγχο της ανάγκης για ψύξη.

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα προσλάβατε έναν ενεργειακό ελεγκτή για να σας πει ακριβώς πόση προστασία λαμβάνετε από τις λίγες ίντσες μόνωσης της σοφίτας που έχετε ήδη και να εντοπίσετε πράγματα όπως διαρροές αέρα που μπορείτε να σφραγίσετε για να βεβαιωθείτε ότι η μόνωση σας θα λειτουργήσει πρόστιμο. Αλλά αν δεν έχετε την πολυτέλεια να πληρώσετε αρκετές εκατοντάδες δολάρια για αυτήν την υπηρεσία, μην ανησυχείτε: έχουμε συγκεντρώσει όλη την πιο σημαντική τεχνογνωσία σχετικά με το κόστος μόνωσης σοφίτας, τα προϊόντα, τις εργασίες προετοιμασίας και την εγκατάσταση εδώ. Συνεχίστε την ανάγνωση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το κόστος της μόνωσης σοφίτας
Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος είναι:

Τύπος και υλικό μόνωσης
Τετραγωνικά μέτρα της σοφίτας σας
Τιμές προμηθευτή ή εγκαταστάτη μόνωσης
Σημείωση: Εάν χρειάζεται να μονώσετε γύρω από ηλεκτρικά κουτιά διακλάδωσης ή καλώδια, η διαδικασία μπορεί να απαιτεί τη βοήθεια ηλεκτρολόγου.

Ξεκινήστε με τη σοφίτα
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη σοφίτα για αποθήκευση. Γιατί; Επειδή ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να μονώσετε τη σοφίτα είναι να τοποθετήσετε το υλικό κάτω από το πάτωμα. Εάν όμως το δάπεδο είναι καλυμμένο με σανίδα, δεν είναι δυνατό να καλυφθεί ολόκληρη η απαιτούμενη περιοχή με μόνωση.

Φροντίστε να τραβήξετε προς τα πάνω το πάτωμα και να στρώσετε τη νέα μόνωση πάνω από την παλιά. Με το πάτωμα να έχει χαθεί, θα χρειαστεί να βρείτε αλλού ένα μέρος για ρούχα εκτός εποχής και καθημερινά είδη.

Επιλέξτε τον τύπο και το υλικό μόνωσης
Έχετε δύο επιλογές όταν μονώνετε μια σοφίτα από έναν οικιακό τεχνίτη: χαλαρό γέμισμα ή τσόχα (ένας κοινός όρος για μόνωση επιφανειών). Και τα δύο μπορούν να προστεθούν σε μη μονωμένες σοφίτες ή να επιστρωθούν πάνω από υπάρχον υλικό. Αφού αποφασίσετε ποιος τύπος είναι ο καλύτερος για εσάς, ερευνήστε τις επιλογές υλικών και τις τιμές για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό προϊόν. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες για συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε αγοράζετε.

Χαλαρή γέμιση

Οι μονωτικές ίνες συσκευάζονται και φυσούνται στη θέση τους στο επιθυμητό βάθος και πυκνότητα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα που μπορεί να νοικιαστεί από ένα κέντρο χόμπι. Μπορείτε να ρίξετε το πληρωτικό στη θέση του και να το απλώσετε με το χέρι, αλλά η διαδικασία είναι πολύ πιο εντατική και τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο καλά.

Λειτουργεί καλύτερα για:

Σοφίτα με ακανόνιστη ή μη τυπική απόσταση μεταξύ των δοκών
Σοφίτα με πολλά εμπόδια για δουλειά
Σοφίτα, όπου πρέπει να βάλουμε μόνωση, γιατί γεμίζει καλά κενά και αρμούς
Σοφίτες με χαμηλή οροφή με περιορισμένο ύψος για ελιγμούς κατά την εργασία
Φτιάξτε το μόνοι σας που θέλουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους γρήγορα και αισθάνονται άνετα να εργάζονται με ηλεκτρικό εξοπλισμό
Επιλογές μονωτικού υλικού:

Fiberglass

R-value ανά ίντσα: 2,2-2,7
Κατασκευασμένο από: Ανακυκλωμένο γυαλί ή άμμο που λιώνει και περιστρέφεται σε ίνες
Συμπέρασμα: Ελαφρύτερο από την κυτταρίνη ή τον ορυκτοβάμβακα, αλλά καθιζάνει περισσότερο από αυτά τα υλικά, επομένως πρέπει να βάλετε ένα παχύτερο στρώμα για να έχετε την προστασία που χρειάζεστε.

Κυτταρίνη

R-τιμή ανά ίντσα: 3,2-3,8
Κατασκευασμένο από: Ανακυκλωμένες ίνες καταναλωτικού χαρτιού που είναι ανθεκτικές στα έντομα και στη φωτιά
Συμπέρασμα: Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φυσητό υλικό, αλλά μπορεί να σαπίσει και να μουχλιάσει όταν εκτεθεί σε υγρασία.

Ορυκτοβάμβακας

Τιμή R ανά ίντσα: 3,0-3,3
Κατασκευασμένο από: ίνες βράχου ή ανακυκλωμένη σκωρία υψικαμίνου
Συμπέρασμα: Προσφέρει φυσική αντοχή στη φωτιά αλλά κοστίζει περισσότερο από άλλα χύμα υλικά.

Τρελλός

Αυτό το εύκαμπτο μονωτικό υλικό συσκευάζεται συχνότερα σε ρολά που διατίθενται σε διάφορα πάχη και τυπικά πλάτη, συνήθως 16 ίντσες και 24 ίντσες, για να χωράει ανάμεσα σε δοκούς ή καρφιά μέσα στο σπίτι. Διατίθενται με ή χωρίς επίστρωση χαρτιού ή φύλλου που χρησιμεύει ως φράγμα υδρατμών. Προσθέτετε ένα ή περισσότερα στρώματα για να επιτύχετε το επιθυμητό επίπεδο μόνωσης.

Ταιριάζουν καλύτερα για:

Σοφίτα με τυπική απόσταση δοκών, ειδικά χωρίς μόνωση
Σοφίτα με πολλά εμπόδια για να μετακινηθείτε
Σοφίτα με επαρκές ύψος για ελιγμούς κατά την εργασία
Τεχνίτες που δεν τους πειράζει να κόβουν υλικό για να χωράνε γύρω από εμπόδια
Επιλογές μονωτικού υλικού:

Fiberglass

Τιμή R ανά ίντσα: 2,9-4,3
Κατασκευασμένο από: Ανακυκλωμένο γυαλί ή άμμο που λιώνει και περιστρέφεται σε ίνες
Συμπέρασμα: Χρησιμοποιείται συνήθως και φθηνό, αλλά οι ίνες μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες και το δέρμα (αν και λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην καλύτερη κατασκευή) και είναι λιγότερο αποτελεσματικές στο να εμποδίζουν τη ροή του αέρα από άλλα υλικά.

Κυτταρίνη

R-τιμή ανά ίντσα: 3,7-3,8
Κατασκευασμένο από: Ανακυκλωμένες ίνες καταναλωτικού χαρτιού που είναι ανθεκτικές στα έντομα και στη φωτιά.
Συμπέρασμα: Δεν είναι ερεθιστικό για τους πνεύμονες ή το δέρμα, αλλά το προϊόν παράγεται σε περιορισμένο αριθμό κατασκευαστές.

Ορυκτοβάμβακας

Τιμή R ανά ίντσα: 3,0-3,3
Κατασκευασμένο από: ίνες βράχου ή ανακυκλωμένη σκωρία υψικαμίνου
Συμπέρασμα: Είναι φυσικά ανθεκτικό στη φωτιά, αλλά το προϊόν είναι πιο ακριβό από άλλα.

Βαμβάκι

R-τιμή ανά ίντσα: 3,7-3,8
Κατασκευασμένο από: Ανακυκλωμένες ίνες υφασμάτων τζιν
Συμπέρασμα: Μπλοκάρει τη ροή του αέρα και τη μετάδοση του ήχου, αλλά το υλικό είναι πιο ακριβό από άλλα.

Αυξήστε το μέγεθος της υπάρχουσας μόνωσης
Πάρτε μια μεζούρα και έναν φακό για να δείτε τι είδους μόνωση έχετε ήδη στη σοφίτα και πόσο βαθιά είναι. Τραβήξτε έξω και πετάξτε οποιοδήποτε συμπιεσμένο, λερωμένο με νερό ή μουχλιασμένο υλικό - είναι άχρηστο.

Πόση μόνωση να αγοράσω
Μετρήστε τα τετραγωνικά μέτρα της σοφίτας σας. Διαβάστε τις ετικέτες για δωρεάν πληρωτικό. Κάθε σακούλα αναφέρει τα απαιτούμενα βάθη για μια σειρά τιμών R και τον αριθμό των σακουλών που απαιτούνται για την κάλυψη 1.000 τετραγωνικών μέτρων σε αυτά τα βάθη.

Για ρόπαλα ή ρολά, υπολογίστε τον αριθμό με βάση το πλάτος και το μήκος του προϊόντος που χρησιμοποιείται. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάρτε μια επιπλέον τσάντα ή ρολό - σίγουρα δεν θέλετε να ξεμείνετε αμέσως πριν τελειώσει η δουλειά.

Βήμα προετοιμασίας νούμερο ένα: Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στεγανοποίηση αέρα

Τα κενά στη σοφίτα ή μεταξύ των κάτω ορόφων και της σοφίτας θα επιτρέψουν στον θερμαινόμενο (ή τον ψυχρό) αέρα να διαφύγει στον εξωτερικό χώρο, καθιστώντας ουσιαστικά άχρηστη οποιαδήποτε πρόσθετη μόνωση. (Ακολουθεί ένα διάγραμμα κοινών διαρροών αέρα.) Ακολουθεί ένα γρήγορο αστάρι για την εξάλειψη των κηλίδων που επιρρεπείς σε ρεύματα αέρα.

Γύρω από τα παράθυρα της σοφίτας: Χρησιμοποιήστε κονσερβοποιημένο, ελάχιστα διαστελλόμενο αφρό ψεκασμού γύρω από το περίβλημα και σφραγίστε τις διαρροές γύρω από το φύλλο και κόψτε με αφρώδες καλαφάτισμα.

Γύρω από αγωγούς, καλώδια, ανεμιστήρες εξάτμισης και σωλήνες: Τα κενά μπορούν να σφραγιστούν με στεγανωτικό επιβραδυντικό φωτιάς. σφραγίστε τα μεγαλύτερα με πυρίμαχο αφρό ψεκασμού

Γύρω από καμινάδες και καπνοδόχους: Χρησιμοποιήστε μεταλλικό φλας σφραγισμένο με στεγανωτικό υψηλής θερμοκρασίας ή πυρίμαχο τσιμέντο

Άλλα βασικά βήματα προετοιμασίας πριν από την απομόνωση

Εξαλείψτε αυτούς τους παράγοντες για να διασφαλίσετε ότι η μόνωση σας διαρκεί για χρόνια και κρατήστε τον αέρα εκεί που του ανήκει: μέσα στο σπίτι σας.

Επισκευή διαρροών στέγης. Το νερό είναι ο εχθρός της μόνωσης. Δημιουργεί ένα έδαφος αναπαραγωγής για μούχλα και καταστρέφει θύλακες παγίδευσης αέρα που εμποδίζουν τη ροή θερμότητας. Αναζητήστε λεκέδες νερού στο περίβλημα της οροφής και υγρά ή μουχλιασμένα σημεία στις δοκούς της σοφίτας και την υπάρχουσα μόνωση ως ενδείξεις για τη θέση της διαρροής.

Ελέγξτε τα φωτιστικά. Εκτός εάν χρησιμοποιείτε μόνωση ορυκτοβάμβακα ή τα εξαρτήματά σας δεν ταξινομούνται ως ασφαλή για επαφή με οποιοδήποτε τύπο μόνωσης, μην αφήνετε το υλικό να αγγίζει ή να καλύπτει τα φώτα του δαπέδου - αυτό αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Δημιουργήστε ένα κενό ασφαλείας τουλάχιστον 3 ιντσών γύρω από όλα τα φωτιστικά χρησιμοποιώντας ύφασμα, μεταλλική επένδυση ή σκραπ κόντρα πλακέ.

Κατευθύνετε όλους τους ανεμιστήρες εισαγωγής και τους αεραγωγούς προς το εξωτερικό. Αν και είναι αντίθετο με τους οικοδομικούς κώδικες η εξαέρωση οποιουδήποτε είδους καυσαερίων στη σοφίτα, πολλοί άνθρωποι που κάνουν DIY το έχουν αποφύγει. Διορθώστε αυτό το σφάλμα, ώστε ο υγρός αέρας εξαγωγής να μην παγιδευτεί στη μόνωση και να την καταστρέψετε.

Προστατέψτε τον εαυτό σας κατά την τοποθέτηση μόνωσης
Ακολουθεί ένα παράδειγμα για το πώς να ολοκληρώσετε τη δουλειά χωρίς ατυχήματα ή τραυματισμούς.

Φοράτε μάσκα σκόνης, γυαλιά ασφαλείας, γάντια εργασίας, μακρυμάνικο πουκάμισο και μακρύ παντελόνι για να προστατεύσετε τους πνεύμονες, τα μάτια και το δέρμα σας από τις ίνες.
Μην στέκεστε στα δοκάρια. Εάν χάσετε την ισορροπία σας, μπορείτε να χτυπήσετε το ταβάνι. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ή πολλές στιβαρές, φαρδιές σανίδες ως όρθια επιφάνεια και μετακινήστε τις καθώς εργάζεστε. Για σταθερότητα, πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τρεις δοκούς.

Φωτίστε τις σκοτεινές γωνίες της σοφίτας με φορητές λάμπες που λειτουργούν με μπαταρία ή φωτιστικά εργαστηρίου με κλιπ.

Διατηρήστε τη ροή του αέρα στη σοφίτα

Η κάλυψη των αεραγωγών του δαπέδου με χαλαρό γέμισμα ή τσόχες, που επιτυγχάνετε αν βάλετε μόνωση κατά μήκος της μαρκίζας, είναι ένα τεράστιο όχι. Η ροή του αέρα από τις επιφάνειες προς το άνοιγμα της κορυφογραμμής διατηρεί την οροφή δροσερή και αποτρέπει το σχηματισμό φραγμάτων πάγου. Το υλικό θα εμποδίσει αυτή τη ροή. Για τον ίδιο λόγο, η μόνωση δεν πρέπει να αγγίζει την κάτω πλευρά της οροφής. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση του υλικού, συνδέστε πλαστικούς ή αφρούς εκτροπείς στο περίβλημα της οροφής κοντά στις μαρκίζες.

Εάν μονώνετε από την αρχή, τοποθετήστε το σωστό φράγμα ατμών στη σωστή θέση.

Αν και ορισμένα νήματα συνοδεύονται από χαρτί ή αλουμινόχαρτο που μπορεί να λειτουργήσει ως φράγμα ατμών, ορισμένοι ειδικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν φύλλο πολυαιθυλενίου 6 mm κομμένο μεταξύ των δοκών και των ραφών σφραγισμένες με αλουμινόχαρτο για να αποτρέψουν τη διείσδυση υγρασίας στη μόνωση. Είτε χρησιμοποιείτε χαλαρό γέμισμα είτε τσόχα, τοποθετήστε το φράγμα ατμών όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ζεστή πλευρά της μόνωσής σας, όπου μπορεί να εισέλθει ζεστός, υγρός αέρας - προς το εσωτερικό του σπιτιού σε ψυχρά κλίματα (κάτω από τη μόνωση δαπέδου) και στη σοφίτα για ζεστό αέρα (το πάνω μέρος της μόνωσης δαπέδου). Ορισμένες περιοχές δεν απαιτούν φράγμα ατμών.

Άλλα κόλπα και συμβουλές για την τοποθέτηση μόνωσης
Εργαστείτε από την περίμετρο της σοφίτας προς την πόρτα ή την καταπακτή ώστε να μην πατήσετε όλη τη μόνωση που μόλις βάλατε.
Καλύπτετε πάντα τις κορυφές των δοκών οροφής για να βεβαιωθείτε ότι η μόνωση είναι αρκετά βαθιά ώστε να ανταποκρίνεται στην επιθυμητή τιμή R και για να αποτρέψετε την απώλεια θερμότητας που συμβαίνει με το ξύλινο πλαίσιο.

Κάντε ντους σχολαστικά όλη την ημέρα για να αφαιρέσετε το χνούδι από το δέρμα σας και πλύνετε τα ρούχα εργασίας σας μετά από μία φορά.

Για δωρεάν συμπλήρωση

Στερεώστε το μπλοκάρισμα γύρω από την καταπακτή ή την πόρτα για να επιτρέψετε την τοποθέτηση υλικού γύρω από την περιοχή χωρίς διαρροή.

Βεβαιωθείτε ότι το βάθος του γεμίσματος είναι ομοιόμορφο στη σοφίτα. Για να εξασφαλίσετε την ομοιομορφία του φυσητού υλικού, βιδώστε τα στοιχεία οδήγησης βαθιά σε όλο το χώρο.

Εάν θέλετε να λάβετε τη στοχευόμενη τιμή R από το προϊόν που έχετε επιλέξει, χρησιμοποιήστε τον αριθμό των σακουλών που οι υπολογισμοί σας υποδεικνύουν τη σοφίτα που χρειάζεται να μονωθεί - ποτέ λιγότερο. Εάν έχετε φτάσει στο επιθυμητό βάθος, αλλά έχετε ακόμα μερικές σακούλες, συνεχίστε να προσθέτετε υλικό σε ομοιόμορφο βάθος σε όλο το χώρο μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλες οι σακούλες.

Για να βοηθήσετε το υλικό να επιτύχει τη σωστή πυκνότητα κατά τη χρήση, κρατήστε τον εύκαμπτο σωλήνα φυσητήρα παράλληλα με το δάπεδο και τις δοκούς δαπέδου. Φυσήξτε το πληρωτικό ανάμεσα και πάνω από τις δοκούς, όχι πάνω από αυτές.

Για μπατι

Όταν τοποθετείτε το προϊόν για πρώτη φορά, χρησιμοποιείτε πάντα τσόχες χωρίς περιτύλιγμα για να αποτρέψετε την παγίδευση υγρασίας μεταξύ του νέου και του παλιού στρώματος μόνωσης. Μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς επίστρωση ή απλά να αφαιρέσετε το χαρτί ή το φύλλο αλουμινίου.

Τοποθετήστε τη νέα στρώση από μη ραμμένες τσόχες κάθετα στο παλιό στρώμα για να καλύψετε τα κενά στο κάτω στρώμα. Οι γειτονικές ρόπαλες πρέπει να είναι άνετες αλλά όχι αρκετά σφιχτές ώστε να τις συμπιέζουν.

Ποτέ μην βάζετε πιο βαριές τσόχες όπως το βαμβάκι πάνω από πιο ελαφριές όπως το fiberglass. Θα συμπιέσετε το κάτω στρώμα και θα μειώσετε την αποτελεσματικότητά του.
Πάντα να κόβετε τις ρόπαλες για να χωράνε γύρω από εμπόδια και διεισδύσεις. Εάν τα φράξετε ή τα σπρώξετε γύρω από τους σωλήνες, θα συμπιέσετε τις θήκες που συγκρατούν τον αέρα στο υλικό και θα μειώσετε τις μονωτικές του ιδιότητες.

Μην αφήνετε κενά ανάμεσα σε ράβδους και δοκούς, εμπόδια ή παρακείμενες ράβδους. Ακόμη και τα στενά θα προκαλέσουν διαρροή αέρα. Αντίθετα, κόψτε μια λεπτή λωρίδα από τη μόνωση που χρησιμοποιείτε.

Προστατέψτε τα σημεία πρόσβασης

Σοφίτα ή πόρτα: Προσαρμόστε μόνωση άκαμπτου αφρού στη σοφίτα της πόρτας ή της πόρτας.
Ανασυρόμενη σκάλα ή σκάλα: Διατηρήστε το καταφύγιό σας χωρίς ρεύματα με μια μονωμένη σκηνή με φερμουάρ.

Συμβουλή: Κόψτε το κουρκούτι με ένα κουζινομάχαιρο. Μερικοί επαγγελματίες το προτιμούν από τα χρηστικά μαχαίρια επειδή η μεγάλη λεπίδα κόβει εύκολα το χοντρό υλικό. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ως επιφάνεια κοπής και χρησιμοποιήστε ένα χάρακα ως βοήθημα κοπής.

Σκέφτεστε να τελειώσετε τη σοφίτα;
Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη σοφίτα σε χώρο αποθήκευσης ή διαβίωσης, αξίζει να αλλάξετε τις τακτικές μόνωσης μεταξύ των δοκών και των δοκών του τοίχου αντί του δαπέδου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άκαμπτα πάνελ αφρού ή να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να εφαρμόσει μόνωση αφρού ψεκασμού.

Τα μπλοκ αφρού εμποδίζουν τη ροή του αέρα χωρίς φράγμα ατμών και έχουν υψηλότερη τιμή R ανά ίντσα από το χαλαρό γέμισμα ή την τσόχα, ώστε να έχετε περισσότερη προστασία με μικρότερο βάθος. Σε αντίθεση με το χαλαρό γέμισμα ή την τσόχα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αφρό ψεκασμού για να καλύψετε τα ανοίγματα του δαπέδου (δεν χρειάζονται για την ψύξη της οροφής). Στη συνέχεια καλύψτε τον αφρό με γυψοσανίδα σύμφωνα με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.